Maroko


Magia tak to dobre słowo aby opisać ten kraj. Magia, która wciąż przyciąga i zostawia niedosyt. Różnorodność doznań tworzy niesamowitą aurę tego kraju: kolory, smaki, ubiory, kuchnia, zapachy, niesamowita architektura, zabytki, zachwycające pejzaże, szerokie piaszczyste plaże,imponujące góry Atlasu. A przede wszystkim ludzie, ich otwartość i chęć nawiązywania rozmowy jest imponująca. W Maroku podstawą jest rodzina: to baza miłości i szacunku dla drugiego człowieka. Ludzie, którzy tworzą niesamowity klimat każdego z miast od najbardziej znanego – Marrakeszu – po najdalsze, ukryte w górach małe wioski. Tradycja jest bardzo ważnym elementem w szybko rozwijającego się kraju. Maroko nie bez powodu od zawsze zajmuje wysokie miejsce wśród propozycji turystycznych. Tak więc kochani – warto odwiedzić ten pełny uroku i magii kraj.

Królestwo Maroka

  • Król: Mohamed VI
  • Ustrój: Monarchia Konstytucyjna
  • Stolica: Rabat
  • Języki: arabski, berberski
  • Powierzchnia kraju: 710 850 km²
  • Ludność: 33 miliony
  • Waluta: dirham marokański

Marokańskie rękodzieło

Jest niezaprzeczalnym bogactwem zaskakującym różnorodnością form i technik wytwarzania. To bogactwo jest wzmocniona przez skromność materiałów, głównie pochodzenia naturalnego. To połączenie, które tworzą sztukę. Każdy region ma swoją specjalność, w której wyraża swoją kreatywność (drewno, skóry, tkaniny, żelazo, miedź, glina,kamienie, złoto). Tradycyjne techniki pracy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie zostały naruszone, jednak spełniają wymogi nowoczesności, gdyż marokański kunszt zawiera znaczny potencjał. Potencjał dopasowujący się do zmieniającego się rynku wewnętrznego i zewnętrznego. Wyroby można spotkać spacerując po mieście, ale unikatowe i najdokładniej wykonane znajdziemy w małych warsztatach ukrytych w uliczkach Medyny.

Drzewo arganowe



Argania spinosa
to drzewo, którego nie znajdziemy nigdzie na świeci poza Marokiem. Występuje w południowo-zachodniej części Maroka. Kobiety z wiosek tworzą spółdzielnie, które dzięki dotacjom od państwa, mają możliwość zarabiania na zbiorach i przetwarzaniu orzechów argonii. Ich zbiór trwa cały rok. Po wysuszeniu na mocnym słońcu rozłupuje się je, aby pozyskać pestki. Wytwarza się z nich olej arganowy, często według tradycyjnych receptur określających właściwy czas prażenia i ucierania pestek. Argan jest ceniony za swoje walory kulinarne, kosmetyczne i lecznicze. Jego właściwości opisują najbardziej znane firmy kosmetyczne jako „Argan Złoto Maroka”. Jest to cudowny eliksir młodości bogatej w witaminy już przy pierwszym zastosowaniu daje efekty nawilżenia i regeneracji.

Kuchnia marokańska


Kuchnia marokańska jest jedną z najbardziej zmysłowych na świecie. Jest skoncentrowana bezpośrednio na zapachach, smakach i wyglądzie. Warto wiedzieć, że najlepsze posiłki można spożyć nie w restauracjach, lecz w domach, gdzie są przygotowane przez kobiety według najstarszych przepisów. Każdemu posiłkowi towarzyszy chleb, który jest świętością w domu marokańskim. Aromatyczne potrawy tworzone są na bazie mięs: od jagnięciny, przez baraninę i drób, aż po ryby i owoce morza. Świeże warzywa, owoce, szeroka gama ziół i przypraw, soczewica, migdały, figi, daktyle oraz oliwki to podstawa większości specjałów kuchni marokańskiej. Najczęściej przygotowane potrawy to kuskus, pastia, harira i Tajin. Lokalne bazarki Souki sa magicznymi miejscami, gdzie różnorodność zapachowa i kolorystyczna towarów może zawrócić w głowie. Dania stworzone dzięki tym magicznych składników mogą zaskoczyć niejedno podniebiennie swoją lekkością i esencją smaku.